فیلم مهر هفتم و مرگ از دیدگاه اینگمار برگمان

فیلم مهر هفتم و مرگ از دیدگاه اینگمار برگمان
در سکانس پایانی، رقص مرگ (Danse Macabre) بازنمایِ آخرالزمانیِ فانی شدن جمع است؛ همهٔ شخصیت‌ها، از ملمّی‌ترین تا اسطوره‌ای‌ترین، در یک صف طولانی و خیره‌کننده به دنبال مرگ می‌رقصند و ندانسته سرنوشتی یکسان دارند. این رقص، یادآور آیین‌های میتولوژیک اروپایی است که مرگ را به‌عنوان بزرگ‌ترین ترازوی برابری انسانی مجسم می‌کنند و نشان می‌دهد که در پایان، هیچ ساختارِ اجتماعی، دینی یا فردی مانع از فراخواندن همه به یک سرنوشت مشترک نمی‌شود. تهیه کننده : سعید اعتماد مقدم
ادامه مطلب

مرگ اندیشی در سنت اسلامی و روانشناسی وجودی

مرگ اندیشی در سنت اسلامی و روانشناسی وجودی
آثار عملی مرگ‌انديشی در زندگی فردی:    رهايي از تعلقات بی‌ثمر: خواهيم ديد سبکبارتر شده و آرزوهای زودگذر رنگ می‌بازد.    اولويت‌بندی الهی: می‌فهميم چه رفتاری ما را به خدا نزديک می‌کند و چه لغزشی ما را دور می‌سازد.    توليد معنا و انگیزه: هر کار خوب جدی‌تر گرفته می‌شود چون می‌دانيم فرصت محدود است.   کاهش اضطراب بی‌معنا: paradoxically، پذيرش مرگ اضطراب را به اضطرار سازنده تبديل می‌کند. تهیه کننده : سعید اعتماد مقدم
ادامه مطلب

شهید و شهادت طلبی

شهید و شهادت طلبی
به شهادت تاریخ، دین مقدّس اسلام که کامل ترین نسخه الهی برای هدایت، شفای امراض درونی و کمال بشر است، از بدوِ پیدایی تاکنون، از طرف دشمنان حقّ و عدالت و معرفت، در معرض انواع حمله ها و تهاجم ها بوده است و خواهد بود؛ از این رو، طرّاح حکیمِ آن باید راهکارهای مناسبی را جهت حفظ آن پیش بینی کند؛ زیرا حفظ، گسترش، بالندگی و اقتدار دین و جامعه دیندار، در گرو داشتنِ راهکارهای دفاعی مناسب برای این منظور است تا از هر گونه آسیب و خطر دشمن در امان بماند.
ادامه مطلب

شهادت در روایات و احادیث

شهادت در روایات و احادیث
زیارت شهیدان برابر با حج ... عن فضیل بن یسار عن ابی عبد اللَّه علیه السّلام قال: إنّ زیارة قبر رسول اللَّه صلّى اللَّه علیه و آله و زیارة قبور الشّهداء و زیارة قبر الحسین صلوات اللَّه علیه تعدل حجّة مع رسول اللَّه صلّى اللَّه علیه و آله. کامل الزیارات/ 157 الکافی 4/ 548 الوسائل 10/ 255 روضة المتقین 5/ 360 از فضیل بن یسار از امام صادق (ع) نقل شده که فرمود: زیارت قبر رسول خدا (ص) و زیارت قبر شهیدان و زیارت قبر حسین (ع) برابر است با حجّى که با پیامبر (ص) انجام گرفته است.
ادامه مطلب

ارزش شهید و شهادت

ارزش شهید و شهادت
شهدا بالاترین مقام و جایگاه را بین بندگان خداوند دارا می‌باشند. در روایات فراوانی، شهادت به‌عنوان معیار ارزش و عظمت برخی کارها معرفی‌شده است. عظمت مقام شهادت سبب شده که اولیاء بزرگ الهی آرزوی شهادت کنند. رسول‌الله صلی‌الله علیه و آله فرمودند: قسم به آنکه جانم به دست اوست -اگر نبود اینکه جمعى از مؤمنین خوش ندارند- دوست داشتم که در راه خدا نه یک‌بار و دو بار که چندین بار زنده گشته و بار دیگر کشته گردم».
ادامه مطلب

شهادت، اوج تعالى انسان‏

شهادت، اوج تعالى انسان‏
شهادت، اوج تعالى انسان است. در فرهنگ اسلام و بخصوص تشیع، ارزشمندترین و گرانبهاترین حرکت، شهادت است. شهید کسى است که با نثار جان خود، درخت اسلام را آبیارى کرده و فساد را ریشه کن مى‏کند. شهیدان، مقاومت و پویایى جامعه را تضمین مى‏نمایند و به جامعه ظرفیت روحى مى‏بخشند و ضعف و سستى را از بین مى‏برند. اگر خون شهیدان نبود که شجره طیبه رسالت را سیراب نماید نه از اسلام خبرى بود و نه از مکتب توحید بخش الهى اثرى. و در یک جمله مى‏توان گفت که پر محتواترین عنوان، در راستاى تکامل انسان، از دیدگاه متون اسلامى عنوان «شهید» است.
ادامه مطلب

روایت مرگ و شهادت در شعله‌های آب

روایت مرگ و شهادت در شعله‌های آب
یکی از مضامین بکر، مرگ‌اندیشی است که  سرمنشأ خلق آثاری چون رمان در شعله‌های آب می‌شود.  این رمان  به عنوان یکی از برجسته‌ترین رمان‌های دفاع مقدس با رویکردی فلسفی مبتنی بر فلسفۀ وجودی برخاسته از خودآگاهی ایمانی و اندیشۀ جاودانی  به این موضوع نگریسته، توانسته جامعۀ گرفتار جنگی نابرابر را به شایستگی و با نگاهی واقع­گرایانه واکاوی کند و واقعیّت‌های هراسناک آن را به تصویر بکشد، هرچند چاشنی تمامی آن­ها مرگ ­اندیشی باشد.
ادامه مطلب

شاخصه های «مرگ اندیشی» در نهضت حسینی از منظر آیت الله مکارم شیرازی

شاخصه های «مرگ اندیشی» در نهضت حسینی از منظر آیت الله مکارم شیرازی
با مرگ اندیشی‏، می­توان نفْس خویش را ذلیل گرداند.در این صورت است که دیگر حجاب‏ های غفلت، غرور و مانند آن جلوی چشم و گوش و دل را نمی‏ گیرد. لذا جوشش عشق و عرفان در لحظات حسّاسی که امام و یارانش آغوش خود را برای شهادت گشوده ‏اند شگفت ‏انگیز است، امام حسین (ع) با صراحت خبر از شهادت و پرواز آنها به سوی بهشت می‏ دهد و یاران گریه شوق سر می‏ دهند و مسرورند. این لحظات پرشکوه در تاریخ کربلا راه و رسم زندگی شرافتمندانه و مرگ‏ با عزّت و عظمت را ترسیم می ‏کند.این همان درسی است که امام حسین(ع) در میدان نینوا در روز عاشورا به جهانیان آموخت‏.
ادامه مطلب

تاملي در مرگ انديشي حكمت مولويه و مفهوم شهادت در مثنوي

تاملي در مرگ انديشي حكمت مولويه و مفهوم شهادت در مثنوي
مگر نه قرآن فرمود «لا يمسه الا المطهرون.» تجربه هاي اصيل عرفاني نيز چنين اند. با بازيگران فعال بر صحنه مأنوس ترند تا با تماشاگران. مولانا انساني است گوهرشكار و گوهرجو و گوهرشناس و گوهربين. عشق و ارادت او به امام حسين(ع)، خاندان ويارانش امر اتفاقي نيست. شهيدان، بازيگراني هستند كه بر صحنه تاريخ، فرهنگ، ايمان، آرمان و معنويت بشري حضوري فعال داشته و نقش ايفا مي كنند. عرصه بازيگري است و تجربه اي زيستني. مولانا، جاني است عاشق و عاشق عاشقان. عاشقان كه مولانا همچون طلبه اي كوچك در مدرسه عشق و ايمان و تقوا و فضيلت و طهارت آنها زانوي فروتني و اخلاص بر زمين كوفته و درس مي آموزد و شخصيت خود را مي سازد.
ادامه مطلب

مرگ اندیشی و مرگ آگاهی در حرکت حسینی(ع)/ تامّلی در نگرش لاهوتی امام (ع) به مسئله شهادت

مرگ اندیشی و مرگ آگاهی در حرکت حسینی(ع)/ تامّلی در نگرش لاهوتی امام (ع) به مسئله شهادت
بحث از مرگ اندیشی و مرگ آگاهی در حرکت حسینی(ع) از اهمیت زیادی برخوردار است چرا که برخی معتقدند امام حسین (ع) نه با هدف شهادت، بلکه با هدف حکومت قیام کرد. این دیدگاه ارزش قیام امام را بسیار پایین می‌آورد و هدف مقدس ایشان را تنزل می‌دهد درحالی که امام حسین(ع) با هدف احیای دین پیامبر(ص) قیام کرده و از کشته شدنش اطلاع داشته است.
ادامه مطلب