مرگ اندیشی فلسفی و دینی
مرگ اندیشی فلسفی به مجموعهای از تفکرها و نظریهها اشاره دارد که به پرسشها و مسائل مربوط به مرگ، معنای آن و تأثیر آن بر زندگی انسانی میپردازد. این حوزه از فلسفه سعی دارد به بررسی این موضوع بپردازد که مرگ چه معنا و مفهومی دارد، چگونه میتوان با اندیشه و پذیرش مرگ زندگی کرد و این آگاهی چه تأثیری بر رفتارها و نگرشهای ما میگذارد.
از جمله فیلسوفان برجستهای که درباره مرگ اندیشیدهاند میتوان به میشل دو مونتنی، مارتین هایدگر، و آلبر کامو اشاره کرد. هر یک از آنها دیدگاه خاصی نسبت به مرگ و تأثیر آن بر وجود بشر و زندگی دارد.
مرگ اندیشی میتواند به ما کمک کند تا به سوالات کلیدی درباره هدف، معنای زندگی و روشهای مواجهه با بحرانها و چالشهای زندگی پاسخ دهیم. به طور کلی، این نوع اندیشی میتواند راهی برای اجرای بهتر زندگی در مواجهه با حتمیت مرگ باشد.
مرگ اندیشی دینی به مجموعهای از باورها، آموزهها و تفکراتی اطلاق میشود که در سنتهای مختلف دینی درباره مرگ و زندگی پس از آن مطرح میشود. در این نوع اندیشه، مرگ نه فقط به عنوان پایان زندگی بلکه به عنوان پل به دنیای دیگر یا مرحلهای جدید از وجود در نظر گرفته میشود.
هر دین به نوعی به موضوع مرگ و بعد از آن پرداخته و دارای نگرش خاصی است:
1. اسلام: مرگ به عنوان مرحلهای از سفر روح به دنیای دیگر و حسابرسی در روز قیامت تلقی میشود. در آموزههای اسلامی، مرگ به عنوان پایان زندگی دنیا و آغازی برای زندگی ابدی در بهشت یا جهنم در نظر گرفته میشود.
2. مسیحیت: در مسیحیت، مرگ به عنوان نتیجه گناه و راهی برای دستیابی به رستگاری و زندگی ابدی از طریق ایمان به عیسی مسیح مطرح میشود. باور به قیامت و زندگی بعد از مرگ یکی از اصول اساسی این دین است.
3. هندوییسم: در این دین، مرگ به عنوان بخشی از چرخه تناسخ و کارما در نظر گرفته میشود. روح بعد از مرگ به بدن جدیدی منتقل میشود و هدف نهایی دستیابی به موکشا (آزادی از چرخه تجدید حیات) است.
4. بوداگرایی: در این تفکر، مرگ به عنوان بخشی از چرخه samsara (چرخه زندگی، مرگ و تولد دوباره) فهمیده میشود و هدف نهایی رسیدن به نروان (آزادی از چرخه) است.
مرگ اندیشی دینی معمولاً با موضوعاتی مانند امید، رستگاری، اخلاق و روحیه زندگی مرتبط است و به فرد کمک میکند تا معنای زندگی و مرگ را در چارچوب باورهای دینی خود درک کند. این نوع اندیشه ممکن است به تسلی و آرامش در مواجهه با مرگ و از دست دادن عزیزان نیز کمک کند.
سعید اعتماد مقدم
توجه :
اساسا تمامی مطالبی که در این سایت مشاهده می شود جلوه ای و مظهری از مرگ اندیشی و یاد مرگ و مرگ آگاهی است و پرداختن به این مطالب و مباحث از باب ارتباطش با مرگ و تئوری مرگ اندیشی و مرگ آگاهی است اگرچه ظاهرا برخی مطالب سایت مستقیما به مباحث مرگ اندیشی نمی پردازد اما و هزار اما که تمامی این مباحث شانی از شئون مرگ اندیشی و مرگ آگاهی و یاد مرگ می توانند باشند .
مرگ اندیشی به معنای فرایند تعمق و اندیشه درباره مرگ است. وقتی به این موضوع میاندیشیم، به یاد میآوریم که زندگی محدود و گذراست؛ بنابراین، وقتی درباره پایان حتمی زندگی تفکر میکنیم، فرصتی برای بازنگری ارزشها، اهداف و نحوه استفاده از زمان به دست میآید. این تفکر میتواند انگیزهای برای زندگی معنادارتر و اصیلتر فراهم کند.
مرگ آگاهی حالتی مداوم از حضور مرگ در ذهن و قلب است؛ یعنی فرد در هر لحظه از این واقعیت آگاه است که مرگ جزء جداییناپذیر موجودیت اوست. این آگاهی باعث میشود تا انتخابها و رفتارها به گونهای شکل بگیرند که زمان هر لحظه بیشتر ارزشمند شود. به نوعی، مرگ آگاهی مانند چراغی است که همیشه روشن است و به ما یادآور میشود که زندگی پر از فرصتهای ناب و معنوی است؛ چرا که هرگز نمیدانیم چه زمانی آخرین لحظهمان فرا خواهد رسید.
اگر از گورستان از قبر از مرگ از وصیت از انواع سوگواری و مراسم به خاک سپاری و حتی اتانازی و خود کشی و جنگ و جنایت و غیره می گوییم تماما در خدمت مرگ اندیشی و مرگ آگاهی است .
گویی که مرگ اندیشی تفکر و اندیشیدن به مرگ است و درک این نکته که ما آدمیان موجودات میرایی هستیم و دمادم بر این گزاره های مرگ اندیشانه باید بیافزاییم و آن را به سمت وسوی مرگ آگاهی نزدیک کنیم !
مرگ آگاهی بدین معناست که من می دانم که می میرم و به مرگ هرلحظه فکرمی کنم اما این آگاهی های گزاره ای و دیتاگونه و اطلاعات در خصوص مرگ در وجود من رسوخ کرده است در بودن من و درنحوه ی زیست من اثر گذاشته است و من آنگونه زندگی می کنم که به میرایی خود باور دارم و این باور به امری وجودی و اگزیستانس مبدل شده است و زندگی مرا تحت الشعاع قرارداده .
تفاوت عمده ی میان مرگ اندیشی و مرگ آگاهی را می توان به دانستن و سپس تبدیل این دانستن به نحوه ی زیستن و وجود و بودن تعبیر نمود. مرگ اندیشی دانستن است و مرگ آگاهی شکلی از زیستن و بودن است . زیستنی و بودنی که در آن آدمی درتمامی کنش گری ذهنی وعملی خود میرا بودن را به نمایش می گذارد.
در این سایت البته تفاوت بارزی میان مرگ اندیشی و مرگ آگاهی وجود ندارد و عمدتا منظور از مرگ اندیشی همان مرگ آگاهی است و ...!
مدیر سایت : سعید اعتماد مقدم